Veilig Sportklimaat

 

Basketballbond trekt alles uit de kast

'De Nationale Coming-Out Dag is een goede gelegenheid om binnen onze basketball- gemeenschap extra stil te staan bij homo- seksualiteit. In iedere teamsport hoort dat je je clubgenoten de ruimte geeft om te zijn wie hij of zij is.'

 

Aldus Francisca Ravestein, voorzitter van de Nederlandse Basketball Bond, in de speciale editie van de nieuwsbrief die geheel gewijd is aan homo-acceptatie. Simone van den Biggelaar, coördinator van ‘Samen naar een veiliger sportklimaat’ (VSK): 'Basketballende homoseksuele mannen kennen we amper. Alsof ze er niet zijn. Vanuit VSK gaan we verenigingen ook op dit vlak ondersteunen bij het creëren van een veilig sportklimaat.'

 

In de nieuwsbrief o.m. de persoonlijke verhalen van Gijs Geerders (oud-international) en Marlous Nieuwveen (Lintex-Binnenland), het onderzoek ‘Beleving mannelijke teamsporten door niet-heteroseksuele mannen’ en de workshop ‘Sport voor iedereen. Homo-acceptatie in onze vereniging.'

 

 

Voortzetting Alliantie Gelijkspelen? 

Eind dit jaar loopt de financiering van de Alliantie Gelijkspelen (AG) door de Ministeries van OCW en VWS af. De Tweede Kamerleden Pia Dijkstra (D66), Tjeerd van Dekken (PvdA) en Tamara van Ark (VVD) vinden dat de Alliantie 'nuttig werk doet' en dat aandacht voor homo-acceptatie in de sport nodig blijft.

 

Het wachten is nu op de uitkomsten van een onderzoek naar de werking en het effect van de Gay-Straight Alliantie. Op basis hiervan volgt de brief van ministers Jet Bussemaker (OCW) en Edith Schippers (VWS). Het kabinet neemt op z’n vroegst begin december een besluit over voortzetting.

 

 

'De deur moet open'

‘Ik ga volgende maand met de Betaald Voetbalorganisaties aankaarten dat ze homo-acceptatie bespreekbaar moeten gaan maken. De deur dicht houden kan er bij mij niet in.’


Dat zegt KNVB-voorzitter Michael van Praag inNieuwsuur naar aanleiding van het onderzoek van de Vakbond voor Contractspelers (VVCS) en de John Blankenstein Foundation onder 400 profvoetballers naar homofobie.

Van Praag: ‘Dit onderzoek laat zien dat we de clubs hard nodig hebben om dit thema bespreekbaar te maken en de bewustwording te vergroten. De KNVB beschikt over de kennis en expertise om voetbalclubs hierbij te helpen.’ 

Lees hier meer.

 

 

 

Rol VCP'er verbreedt zich

'Mijn rol als Vertrouwens Contact Persoon (VCP) zie ik breder dan eerste opvangpunt of als doorverwijzer. Ik wil fricties bespreekbaar maken en mensen zelf verantwoordelijkheid laten nemen.

 

Dat zegt Wilma van de Kerk. Zij is sinds kort VCP’er van de Utrechtse voetbalvereniging Sporting ‘70.


'Omdat ik onafhankelijk ben kan ik homo-acceptatie bespreekbaar maken in onze voetbalclub. Waarom weten we van een aantal meiden dat ze lesbisch zijn, terwijl we dat van de jongens niet echt weten? Hoe werkt dat? Daar wil ik het over hebben. Kennis en inzicht zijn de basis voor verandering, opdat iedereen zichzelf kan zijn binnen onze club.' 

Lees hier het hele portret.

 

 In oktober 2012 heeft het college vastgesteld dat een duurzaam en structureel LHBT-beleid (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders) een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid is voor alle beleidsterreinen. Ook binnen het Sportbeleid is er al jaren aandacht voor een homovriendelijk sportklimaat. Desondanks zijn er nog veel LHBT- sporters die ervoor kiezen om onzichtbaar te blijven.

 • Naar een veilig sportklimaat : LHBT- acceptatie en - emancipatie binnen de Amsterdamse sportwereld.
 • Zichtbaarheid van seksuele diversiteit
 • Hoe meer  LHBT- sporters ( jong en oud) open (durven) zijn over hun seksuele geaardheid hoe gemakkelijker het wordt voor anderen. Zichtbaarheid en positieve rolmodellen, vooral op het sportveld, dragen bij aan acceptatie en erkenning.

Dit is natuurlijk in het belang van de sport. Wie zichzelf kan zijn, wie zich veilig voelt, kan optimaal presteren als individu en in het geval van een teamsport de resultaten van het team beïnvloeden.

In de beleidsbrief sport, sportplan 2013-2016, is dan ook het volgende opgenomen:

De aantrekkingskracht van een sportvereniging wordt mede bepaald door haar gastvrijheid, haar beleid, de maatregelen die de vereniging treft om ongewenst gedrag te voorkomen en de reactie op incidenten. Uitgangspunt is dat iedereen, van welke afkomst, achtergrond, leeftijd of seksuele gerichtheid dan ook, met of zonder beperking, in een veilige omgeving kan sporten.

Themabijeenkomst over LHBT in de sport op 25 november  om 19.30 uur in Sporthallen Zuid.

Geachte bestuurder en andere geïnteresseerden,

Het organiseren van een veilig sportklimaat binnen je sportvereniging is een opgave voor iedere bestuurder, trainer of coach. Een veilig sportklimaat zorgt ervoor dat iedereen zich welkom voelt en daardoor het beste uit zichzelf kan halen als sporter. Dat zou ook moeten gelden voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (hierna genoemd LHBT-ers). Maar die ervaren toch nog te vaak dat ze indirect worden uitgesloten door de heersende cultuur waarin ‘homo’ niet zelden een scheldwoord is. Wat kunt u eraan doen om daarin verandering te brengen? Hoe zorgt u ervoor dat ook uw coaches en trainers meedoen? 

Het is de hoogste tijd om een veilig sportklimaat voor homo’s te organiseren. Daarom nodigen de Alliantie Gelijkspelen en SportService Amsterdam u van harte uit voor een interactieve bijeenkomst voor sportbestuurders, trainers en coaches rondom het thema: 

Een veilig sportklimaat, ook voor homo’s! Hoe organiseer ik dat binnen mijn club?

Wethouder Sport van de gemeente Amsterdam, Eric van der Burg, voetbalcoach Vera Pauw en vele anderen geven u op deze bijeenkomst tips om binnen uw club aan de slag te gaan met een veilig sportklimaat voor homoseksuelen.

Maandag 25 november 2013

Locatie: Sporthallen Zuid, Burgerweeshuispad 54, Amsterdam

Zaal: VIP-ruimte, 1e etage

Inloop: 19.30 – 20.00 uur

Programma: 20.00 – 21.30 uur

Borrel: 21.30 – 22.00 uur

Concept programma:

 • 20.00 uur: Opening door dagvoorzitter Astrid Feiter (Bureau Mevrouw de Voorzitter en coördinator Alliantie Gelijkspelen) aan de hand van kennisquiz; interactie met zaal
 • 20.10 uur: Wethouder Sport, Eric van der Burg
 • 20.25 uur: Dialoog ‘uit de kast komen in de sportkantine’ met Casper Boom, oud-topkorfballer en combinatiefunctionaris en Huub ter Haar, medewerker John Blankenstein Foundation
 • 20.40: uur Vera Pauw, voetbalcoach en FIFA-instructor, lid van de FIFA technical and development committee en lid van de UEFA Women’s Committee, houdt een korte inleiding over haar ervaringen als coach met LHBT-beleid van verenigingen 
 • 20.50: uur: Paneldiscussie
  Marleen Keijlard - actief sportbestuurder, (mede)moeder van 2 sportende zoons, Bestuurder grote voetbalvereniging
  Ronald Mauer – stadsdeelwethouder Nieuw-West en Vera Pauw 
 •  21.25 uur: Afsluiting; Hoe nu verder? Informatie over workshops

Aanmelden: 

Graag vooraf aanmelden via het digitale formulier. Deze uitnodiging geldt voor iedereen binnen uw club die hierin is geïnteresseerd.

Hartelijke groet en wij hopen u te mogen ontmoeten op 25 november!

Alliantie Gelijkspelen en SportService Amsterdam

De Alliantie Gelijkspelen bestaat uit Gay Union Through Sports (GUTS), NOC*NSF, Nederlandse Sport Alliantie (NSA), John Blankenstein Foundation, COC Nederland en Movisie. Samen bevorderen zij de acceptatie van homo- en biseksuelen, lesbiennes en transgenders in de sport. De Alliantie Gelijkspelen heeft de steun van het Ministerie van OCW en het Ministerie van VWS.

www.alliantie-gelijkspelen.nl

www.amsterdam.nl/sport

Het Amsterdams project ter preventie van seksuele intimidatie loopt bijna op zijn einde. 

Gelukkig is er vanuit het overkoepelende landelijke project Veilig Sportklimaat nog wel aandacht voor dit onderwerp en ook wij zullen nog wel wat aan preventie training doen. Echter bepaalde zaken, zoals de gratis interne Amsterdamse opleiding voor vertrouwenscontactpersoon, zal vanaf 2014 vervangen worden door de landelijke betaalde tweedaagse opleiding van NOC*NSF. Dus als jullie nog deelnemers weten van Amsterdamse clubs die idealiter aanwezig zijn geweest bij een voorlichting- en of bewustwordingsbijeenkomst afgelopen jaar en interesse hebben in de VCP opleiding: aanmelden kan nog, via onderstaande link. 

http://www.amsterdam.nl/kunst-cultuur-sport/sport/verenigingen/themabijeenkomsten/30-november/

Voor de clubs die een voorlichting/bewustwordingsbijeenkomst hebben gevolgd en aan de slag willen met het verbeteren van hun sociaal veilig klimaat binnen de eigen sportclub (of voor VCP deelnemers zonder voorkennis) is er nog een preventietraining op 14 november.

http://www.amsterdam.nl/kunst-cultuur-sport/sport/verenigingen/themabijeenkomsten/14-november/

Zouden jullie je Amsterdams verenigingsnetwerk hierop willen wijzen? 

Voor diegenen die niet bekend zijn met dit onderwerp maar wel interesse hebben in een eerste bijeenkomst: 4 en 12 november staan er bewustwordingsbijeenkomsten In Veilige Handen ingepland. In principe zitten deze al vol. 

Echter bij voldoende extra aanmeldingen (via onderstaande link) zal er een extra bijeenkomst worden ingepland op 18 november. 

http://www.amsterdam.nl/kunst-cultuur-sport/sport/verenigingen/themabijeenkomsten/

Alvast dank voor jullie moeite en mogelijk graag tot ziens in november

Met sportieve groet,

Cathelijne Koenen
Projectleider / Verenigingsadviseur