Frisbee

Frisbee vereniging

Crunch Ultimate Frisbee en Crunch Ultimate Frisbee Jeugd op Sportpark Drieburg

Ultimate is de belangrijkste teamsport onder de frisbee-sporten. In Nederland is het veruit de meest beoefende discipline met ongeveer 1000 deelnemers. Ultimate is bovendien één van de meest intensieve teamsporten die er bestaat.

Zowel de spelers als de schijf zijn bijna continu in beweging. Alleen degene die de schijf ontvangen heeft en zijn directe tegenstander staan even stil. Deze schijfbezitter probeert een vrijlopende medespeler te bereiken. De verdedigende partij doet zijn best om de frisbee te onderscheppen. Vaak resulteert dit in een sprint, sprong- of duikduel, wat Ultimate Frisbee heel aantrekkelijk maakt als kijksport.

Ultimate heeft veel overeenkomsten met andere teamsporten. Spelers moeten elkaar kunnen vinden met een zuivere pass zoals bijvoorbeeld bij volleybal en rugby. De aanvallers zullen moeten vrijlopen zoals ook bij American football of hockey. Net als bij korfbal en voetbal zullen ze man-to-man moeten kunnen verdedigen, maar soms ook zone zoals bij handbal. En het pivoteren en maken van schijnbewegingen van de werper komt overeen met bijvoorbeeld basketbal en futsal.

De vluchteigenschappen van een frisbee onderscheiden Ultimate van andere sporten. Het zweefvermogen van de schijf normaal of ondersteboven, zijn ‘spin’ en de mogelijkheid om een ‘curve’ te gooien geven een grote variatie aan worpen. Ervaren spelers gebruiken naast de basisworp, de 'backhand', ook worpen als 'side-arm' (forehand) en ‘overhead’. In de zaal, dus zonder wind, is de variatie nog groter en kan een aanvaller ook een 'hammer', een 'blade' of een 'scuba' gooien om de verdediging te omspelen. Een regelmatig terugkerend verschijnsel in een wedstrijd is dat twee of drie spelers samen springen om een hoog zwevende schijf uit de lucht te grijpen. Ook ziet men vaak harde sprintduels of stoere duiken om de frisbee te vangen of te onderscheppen. In de aanval worden soms lange worpen van meer dan 50 meter gebruikt om een vrijlopende speler in de diepte te bereiken, een spectaculaire ‘huck’

Elk jaar in juni organiseren wij het grootste frisbeetoernooi van Europa www.windmillwindup.com. Hier komen ruim 80 teams van over de hele wereld om de titel strijden. Windmill is opgezet als een toernooi met een heel dikke festivalrand er omheen.

Dit wordt in Amsterdam voornamelijk gespeeld door de vereniging Crunch. Dit de onze website  www.crunch-ultimate.net waarop je alle informatie over de vereniging kan vinden.

Wij trainen en spelen wedstrijden in Sportpark Drieburg op de velden waar ook voetbalvereniging Wartburgia traint en speelt.

Wij hebben een jeugdafdeling voor jeugd van ongeveer 9-19 jaar,  een studenten-afdeling die Nuts heet en waarvan dit ultimatenuts.nl de website is. Ook de volwassen teams Rusty Bikes, Cambo Cakes  en The Red Lighst zijn onderdeel van Crunch.